-->
LO 脷LTIMO
 

Francesc de Borja Moll: El fil贸logo que culmin贸 el diccionario m谩s completo de la lengua catalana (Cuyna Mallorquina 5)


LA CUYNA MALLORQUINA  (5)

FRANCESC DE BORJA MOLL I CASASNOVAS


V铆ctor Gistau 

Fue un excelente ling眉ista, fil贸logo y editor nacido en Ciutadella en la isla de Menorca, y como ya hemos publicado en diferentes ocasiones es el autor final del Diccionari catal脿-valenci脿-balear que iniciara el cl茅rigo Mos茅n Antoni Mar铆a Alcover en el a帽o 1900 y que termin贸 de imprimir sus 10 vol煤menes de que consta la obras su colaborador principal, Francesc de Borja Moll en el a帽o 1963.

 

Francesc de Borja Moll i Casanovas


Esta obra enjuiciada como una obra excepcional como ninguna otra lengua rom谩nica y considerada como un inventario lexicol贸gico y etimol贸gico de la lengua catalana y que consta en sus diez vol煤menes de 9.850 p谩ginas que incluyen m谩s de 160.000 art铆culos que pueden ser consultados en l铆nea en una versi贸n con 20.000 columnas de texto y 1.500 ilustraciones en blanco y negro.

Estar铆amos hablando de una obra que permite conocer a fondo la lengua catalana y sobre todo las modalidades que se hablan en Catalunya, Val猫ncia, Baleares, Pirineos Orientales, Andorra, el margen oriental de Arag贸n y la ciudad de Alghero (Cerde帽a).

De sus inicios se cuenta que naci贸 en 1903 y que a los 5 a帽os aprendi贸 a leer y escribir inculc谩ndole su padre el gusto por la lectura en castellano ya que la vida cultural de la ciudad se desarrollaba en ese idioma.

En 1912 ingres贸 en el Seminario de Ciutadella de Menorca y comenz贸 sus estudios reglados interes谩ndose por las humanidades y dice que “no recuerda que le ense帽aran nunca nada que se refiriera a su lengua materna, nada que me pudiera orientar sobre su esencia y circunstancia, ni de la manera de escribirla, ni sobre su literatura. Por las lecturas sab铆a que exist铆a un tal Verdaguer y autores tan importantes como Costa i Llobera, 脌ngel Guimer脿 o Joan Maragall. Mi formaci贸n cultural se hac铆a en castellano, y cuando empec茅 a escribir para el p煤blico nunca me pas贸 por hacerlo en menorqu铆n.

Tuvo 3 hijos. Aina, fil贸loga catalana y rom谩nica, pol铆tica, socioling眉ista lleg贸 a se nombrada Directora General de Pol铆tica Ling眉ista de la Generalitat de Catalunya; Josep, Perito qu铆mico, periodista y pol铆tico; Joan, licenciado en Filosof铆a y Letras, historiador, bi贸grafo, critico literario, poeta y pianista destacado por su faceta de investigador y divulgador de la producci贸n pian铆stica de Baleares.

Arr貌s sech

Se fa ax铆 com se fa ordinariament l’arr貌s, posanthi la tercera part m谩s d’arr贸s y la tercera part menos de brou trempat; se remena b茅 perque no s’aferr y acaba de coure ab foch demunt.

Ser谩 millor si abans de tot se sofregeix l’arr貌s fins que sia ros, posanthi despr茅s a begudes el brou que bulle.

Dins s’arras sech hei diuen molt les tayades de pollastre, la frexureta de qualsevol animal de ploma y els esclatasanchs, carxofes o llegues molt tendres.


 Sanch de cabrit 貌 de xot

Tendr谩s mola seba capolada, hey posar谩s sal y pebre; totduna de degollat el xot mesclar谩s ja sanch ab la seba y la posar谩s en el forn fins que s铆a ben torrada. Es molt gustosa y se pot menjar freda, y si no la vols rostir al forn la pots coura a casa entre dos focs y per fero as铆 hey has de posar oli 貌 sahim; y si no, heu pots fer d’una altra manera; posar谩s oli a bullir y degollat el xot o cabrit hey anir谩s posant la sanch a cuerades; se fer谩 com a bunyols y hey de posar pebre y sal.

 

 Salsa de prunes o d’altres fruites

Cour谩s les prunes o la fruyta que vulgas ab un poc d’aygo. Esclafar谩s les prunes dins la mateixa aygo y heu colar谩s.

Hey posar谩s un poch de vi y sucre, y ho cour谩s, no deixant de posarhi totes espicies y un poch de canyella, a f铆 de que s铆a bolsa y agre.

 

 Escabetxo de peix fet de pressa y sense such

Prendr谩s el such de dotse taronjas agres , dues terceras parts de vinagre ab un cort贸 d’aygo, sal, pebre b贸, clavells, ginebra y zafr脿 tot picat. Aix贸 ho posar谩s dins una cassola ab sa boca ampla; ha de esser ben cales, pero no ha de bollir. Freixir谩s el peix; en estar frit; el popsar谩s d铆as el such y el tornar谩s truene totduna. Tret el posar谩s dins un plat, el tapar谩s ab un altre plat y estar谩 tapat fins que tengas frita l’altre pellada. Despr茅s de frita aquesta posar谩s tumb茅 el peix dins el such, tornantlo treure totduna com hem dit per la primera pellada y ax铆 ho fer谩s tamb茅 ab les altres pellades. Aquest peix no ha d’estar acaramullat si no escampat o al manco  ab sostres ab burbayes o altre cosa neta. Tamb茅 se pot menjar desde luego ab el mat茅ix such calent.

 

 Sorbete de magrana

Se tria una dotxenes de margines que tengan es grans ben vermeis y se pican dins un mut茅 de pedra, afeixinthi cuatre unses de such de grossella y vint de sucre. Quant estiga tot ben picat y mesclat, s’hi tira una cuarta d’aygo, sempre remenant, se passa per un pad谩s, sucantho amb forsa y se pot jelar.

 

 Mantecado de caf茅

Una cuarta de caf茅 amb molta de llet y vint vermeis d’ou. Se cou a poch a poch y despu茅s se jela.      

 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjorkUNTWAb2L6aXq5w0MZ2t1pAiOange0Joz5p0tHkBST16qA5iqhqyRS44garj_TzBc58E5hOfEqPDWYr18Vfk_YYinEFxO4tX1QQJAECQaV9SEV8n9gqQmTMggIqBcRBnhN-fOb6lTZh/s1600/victoris.png
V铆ctor Gistau

Publicar un comentario

0 Comentarios